Rav-jagt: Sådan finder du rav på stranden ved Thyborøn

Som på de fleste kyststrækninger ved den jyske vestkyst, kan du også ved Thyborøn være heldig (eller dygtig) at finde rav. Rav er nordens guld, og bruges bl.a. til smykker.

Sådan finder du rav ved Vesterhavet

De bedste perioder til at finde rav, er efter en kraftig blæst eller storm. Her vil der blive hvirvlet godt op i bunden og vandet, og ravet vil så kunne blive skyllet op på land.

Du skal ikke lede blandt stenene, men i det opskyl der består af tang og skaller. Her vil der typisk ikke ligge ret mange sten. Dette opskyl kaldes også for ravpindelag.

Selvom du kan finde rav ved vesterhavet hele året, er den bedste periode i vinterhalvåret. Havet har her en bedre opdrift, som gør det lettere at få ravet bære ind til stranden. De vil også normalt være i denne periode, at der optræder flest storme.

Det kan også god betale sig at stå tidligt op for at lede efter rav. De for at minimere antallet af konkurrenter. Erfarne ravsamlere står gerne tidligt op, for at komme først til mølle.

Sådan kan du tjekke om det er rav

Ved at holde rav op mod lyset, vil du ofte kunne se de som værende næsten gennemsigtigt, og tit med flotte mønstre.

Rav er lettere end sten, og et af de bedste kendetegn er vægten. Rav består jo af harpiks, som er næsten lige så let som træ. En sammenligning mellem en lige stor klump rav og sten, vil derfor også hurtigt afsløre om du har fundet rav.

Lyden hvis du slår det mod noget vil også være meget forskellig fra to sten, der slåes sammen. Lyden vil være mindre skarp, og mere dæmpet.

De små stykker rav er flydende, og du kan derfor teste om det er rav, du har fundet, ved at putte det i et glas med havvand. Flyder det, er det rav.

Find rav med en ravlygte

Ravjagt kan være en natteaktivitet eller tidlig morgen, hvor det endnu ikke er blevet lyst. Det gør det selvfølgelig sværere at se. Men bruger du en ravlygte, kan du nemt få hjælp til at finde ravet. En ravlygte er en UV lommelygte der udsender blåviolet UV-lys.

Dette lys får ravet til at lyse op. Det gør det super nemt at finde rav når det er mørkt.

(artiklen indeholder annoncelinks)